Є хороша прикмета - ім'я дати новій планеті. Українці обрали назви астрономічних об'єктів

Україна дала назви двом астрономічним об’єктам - це зірка "Берегиня" та екзопланета "Тризуб". Назви було присвоєно у рамках конкурсу Міжнародного астрономічного союзу, де в цілому імена отримали понад сотні планет і стільки ж зірок.

***

Більше сотні країн обирали імена для однієї зірки та однієї планети, які раніше мали назву лише у форматі букв та цифр, пише BBC. Українці обрали назву "Берегиня" для зірки HAT-P-15 у сузір’ї "Персея" та екзопланети "Тризуб".

У поясненні пишуть, що останнім часом "Берегиня" отримала статус національної богині – хранительки домашнього вогнища і захисниці землі. На її честь з 1985 року вже названа одна з рівнин Венери. 

 

Media by hassanelsamani:

 

Для екзопланети обрали ім’я "Тризуб" – давній слов’янський знак і герб України.

 

За правилами, назви небесних тіл мають «належати об’єктам, людям або місцевостям, які мають велике і довготривале культурне, історичне чи географічне значення» або «бути тематично пов’язані з небом, астрономією, сузір’ям, в якому розташована система». Назви повинні бути легкими для вимови і мати в латинській транскрипції довжину від чотирьох до 16 символів.

NASA представило план польоту на Марс — пілотована місія на Червону планету запланована на 2030-і роки. Раніше NASA запустило проект з пошуку позаземних цивілізацій.

Астрономи відкрили перший екзомісяць у екзопланети і зірки з іншої галактики. Нещодавно астрономи показали перше фото Сонця з космічного зонда.

Джерело   UA.NEWSnews